Podmotoren

Overstappen naar Elektrisch Varen: Wat je Moet Weten over motoren!

Ben je van plan om de overstap te maken naar elektrisch varen? Dan is het tijd om je te verdiepen in kilowatt (kW) vermogen in plaats van PK’s, en om te ontdekken welk type elektrische motor het beste past bij jouw behoeften.

Bij het plannen van elektrische voortstuwing voor je boot is het begrijpen van het benodigde vermogen essentieel. Een vuistregel stelt dat je 1,5 tot 2 kW per 1000 kg bootgewicht nodig hebt, inclusief accu’s en personen, bij een bootlengte van 7-8 meter. De rompvorm speelt hierbij een cruciale rol net als stroming en wind.

Vervolgens heb je de keuze uit grofweg 3 soorten motoren:

1. Elektrische Buitenboordmotoren

Vergelijkbaar met traditionele buitenboordmotoren, maar dan elektrisch. Ze zijn gemakkelijk te installeren en geschikt voor diverse soorten boten.

2. Inboard of Binnenboordmotoren

Deze vervangen traditionele brandstofmotoren door elektrische aandrijving, maar vereisen meer installatiewerk en kosten.

3. Podmotoren

Dit zijn de pareltjes onder de elektrische motoren. Compact en onderwater gemonteerd, bieden ze minder weerstand, zijn efficiënter en energiezuiniger. Ideaal voor zeilboten, een elektrische sloep en andere ruimte beperkende toepassingen. Bovendien zijn podmotoren zeer wendbaar, stiller en trillingsvrijer omdat ze onderwater zitten, wat zorgt voor een soepele en geruisloze vaarervaring.

Raadpleeg altijd een expert voor het meest geschikte vermogen voor jouw boot. Elektrisch varen komt er aan net als de elektrische auto’s. Ontdek de kracht van elektrisch varen en geniet van een stille, efficiënte en comfortabele tijd op het water!

Kijk naar de mogelijkheden op onze website of kom langs op BOOT HOLLAND van 6-10 maart in Leeuwarden.