Lood versus Lithium

Elektrisch Varen: Wat je moet weten over Accu’s
Na de motor is het kiezen van de juiste accu’s van vitaal belang bij elektrisch varen. Zij zijn immers het kloppende hart van uw elektrische boot. Laten we de verschillende opties onder de loep nemen en kijken waarom lithium-ion batterijen als beste keuze schitteren in de zee van energie-mogelijkheden.
De ouwe vertrouwde loodzuuraccu’s zijn robuust maar zwaar, met een gemiddeld gewicht van 30 tot 50 kilogram per kWh zijn ze een flinke ballast aan boord wat je eigenlijk niet wilt als je elektrisch gaat varen. Ze zijn relatief goedkoop, hebben een kortere levensduur en minder laadcycli in vergelijking met andere moderne accutechnologieën.
Lithium Ion batterijen daarentegen hebben een langere levensduur en meer laadcycli. Ze zijn echter duurder in aanschaf, maar op lange termijn kunnen ze kosteneffectiever zijn vanwege hun levensduur en prestaties.
Menigeen vraagt zich af hoe groot moet mijn accu zijn om relaxed een dagje elektrisch te kunnen gaan varen en wat zijn de kosten?
Je gaat als volgt te werk: vermenigvuldig het vermogen van uw motor 1,5-2 kW (bij een boot van 1000 kg, met een lengte van 7 a 8 Meter – uit ons vorige post over motoren) met het aantal uren dat u wilt kunnen varen. Dit is uw energiebehoefte.
Dus 8 uur varen a 2 kW komt neer op 16 kWh.
Bij een geschatte prijs van 800 euro per kWh komt u al snel op een investering in accu’s van 12.800 euro ex installatie. Dit kan oplopen tot 96.000 euro bij hogere snelheden. Voor wie graag in PK’s denkt, één kW komt overeen met 1,36 PK.
Lithium-ion batterijen zijn niet alleen lichtgewicht, maar ook duurzaam met 2000-3000 laadcycli, wat ze stabiele bondgenoten maakt voor een lange trip. Bij 20 vaardagen per jaar, gaan ze dus zomaar 100 jaar mee😉
Houd er wel rekening mee dat ze niet van kou houden – geen laadsessies bij temperaturen onder nul!
Wanneer u de totale kosten, inclusief installatie, overweegt, kan het efficiënter zijn om direct te investeren in een elektrische boot in plaats van een ombouwproject te starten.
Dus, beste watersportliefhebbers, dit zijn de feiten: een zakelijke kijk op de accu’s als u koers wilt zetten naar een groenere, schonere horizon. Volle kracht vooruit! ⚓🌊
Heeft u vragen, aarzel niet om contact op te nemen of bezoek JRYachts.nl op BOOT HOLLAND van 6-10 maart in Leeuwarden #DuurzaamVaren #EnergieEfficiëntie #Elektrificatie #boot #watersport #accu #bootholland #jryachts